preskoči na sadržaj
Upisi u srednju

INFORMACIJE O UPISU

U SREDNJE ŠKOLE ZA šk. g. 2023./2024.

 

Službeno je objavljena Odluka o upisu učenika u I. razred srednje škole u školskoj godini 2023./2024. Posebno ističemo članke IX. do XIII. u kojima se nalazi ovogodišnji Kalendar upisa. Odluku možete pronaći ovdje: Odluka o upisu učenika u I. razred srednje škole u školskoj godini 2023./2024. (nn.hr).

U skladu s Kalendarom, upisi službeno kreću 29. svibnja s:

  • Početkom prijava u sustav - učenici bi se trebali kroz naredno vrijeme prijaviti u sustav i pregledati osobne podatke i javiti se razrednicima u slučaju da neki od podataka nije ispravan kako bi ga razrednik provjerio i po potrebi ispravio u e-Matici.
  • Iskazom interesa za sportske odjele (do 9. lipnja) - kandidati koji planiraju upisati razredne odjele za sportaše moraju u sustavu (https://srednje.e-upisi.hr) do spomenutog roka iskazati interes za razredne odjele za sportaše. To čine tako da na kartici Moji podaci unesu sport, mjesto i klub u kojem treniraju. Prema Pravilniku, čl. 14:

(1) Pravo prijave za upis u razredne odjele za sportaše ima kandidat koji je uvršten na rang-listu određenoga nacionalnoga sportskoga saveza.

  • Početkom prijava programa kandidata s teškoćama u razvoju (do 16. lipnja) - prema Pravilniku, čl. 23 to su sljedeći kandidati:

(1) Kandidat s teškoćama u razvoju, odnosno težim zdravstvenim teškoćama, a koje su utjecale na postizanje rezultata tijekom prethodnog obrazovanja i/ili mu značajno sužavaju mogući izbor programa obrazovanja i zanimanja, je kandidat koji je osnovnu školu ili dio osnovnoškolskog obrazovanja završio prema rješenju nadležnog upravnog tijela županije, odnosno Grada Zagreba (u daljnjem tekstu: Ured) o primjerenom programu obrazovanja.

(2) Kandidati iz stavka 1. ovoga članka rangiraju se na zasebnim ljestvicama poretka, a temeljem ostvarenog ukupnog broja bodova utvrđenog tijekom postupka vrednovanja, u programima obrazovanja za koje posjeduju stručno mišljenje službe za profesionalno usmjeravanje Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje.

U skladu s Pravilnikom, kandidati s teškoćama u razvoju moraju pribaviti stručno mišljenje Službe za profesionalno usmjeravanje Hrvatskog zavoda za zapošljavanje za u pravilu šest, a najmanje tri programa i s tim popisom prijaviti programe kod nadležnog županijskog upravnog odjela za obrazovanje odnosno Gradskog ureda za obrazovanje, sport i mlade Grada Zagreba.

  • Početkom dostave dokumentacije kojom se ostvaruju dodatna prava za upis, dostavljaju se putem https://srednje.e-upisi.hr (do 26. lipnja za kandidate s teškoćama u razvoju, do 6. srpnja za redovite kandidate) - kandidati mogu ostvariti pravo na jedan ili dva dodatna boda ili aktivaciju prava prednosti (Pravilnik, članci 20 i 21). Posebno napominjemo kako kandidati s teškoćama u razvoju na preliminarnom rangiranju nemaju pravo na aktivaciju prava prednosti na temelju zdravstvenih teškoća (Pravilnik, čl. 19).

Drugi važni datumi:

  • Objava konačnih ljestvica poretka za kandidate s teškoćama u razvoju je 27. lipnja.
  • Početak prijava programa za redovite kandidate je 28. lipnja.
  • Objava konačnih ljestvica poretka za redovite kandidate je 10. srpnja.
  • Prijenos upisnica na sustav je od 10. do 13. srpnja

Materijali koji su im namijenjeni roditeljima i učenicima  - hodogrami i upute koji se nalaze pod Korisničkim uputama na https://srednje.e-upisi.hr  i dole u prilogu. Također vas pozivamo da ih savjetujete na konzultiranje Čestih pitanja na https://srednje.e-upisi.hr.

Obavještavamo vas kako su od ove godine ukinute prijavnice. Kandidati više nisu dužni evidentirati prijavnicu i škole ih nisu dužne verificirati. Postupak prijenosa i verificiranja upisnica ostaje isti.

 

Snimka webinara za roditelje/skrbnike i kandidate: https://meduza.carnet.hr/index.php/media/watch/34360.
preskoči na navigaciju