preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Brojač posjeta
Ispis statistike od 15. 4. 2014.

Ukupno: 422828
Ovaj mjesec: 2684
Ovaj tjedan: 863
Danas: 194
Korisne poveznice

      

   

  

 

vijesti
Izrada plakata

6.RAZRED

THEMA: DEUTSCHLAND

Učenici šestog razreda u sklopu predmeta Njemački jezik obrađivali su sadržaje vezane uz državu Njemačku. Pritom smo se osvrnuli na samu kulturu Njemačke, znamenitosti te države, poznate ličnosti iz svijeta umjetnosti,književnosti i sporta,kao i na njemačke specijalitete. Do novih sadržaja učenici su došli kroz čitanje i slušanje tekstova o Njemačkoj, kroz učenje novog  i proširivanje već poznatog  vokabulara, izvodeći aktivnost Memory te promatrajući kartu Njemačke. Za sam kraj učenici su u grupama izradili plakate na tu temu.

 

8.RAZRED

THEMA:  EUROPA

U osmom razredu  bavili smo se Europom-konkretno državama i gradovima Europe, jezicima Europe te Europskom unijom. Učenici su tako postali svjesniji koliko je važno znati strane jezike,a isto tako osvIjestili su se da je njemački jezik najrasprostranjeniji jezik Europe. Povezali smo sadržaje s nastavnim predmetom  geografija. Kroz promatranje karte Europe učenici su se prisjetili glavnih gradova pojedinih zemalja, jezera, rijeka i mora. Isto  tako prisjetili su se bitnih činjenica o Europskoj uniji. Pisali su i sastavke o svojem putovanju radi usavršavanja stranog jezika. Učenicima je tema bila jako zanimljiva,a posebno interesantna bila im je ideja izrade plakata *Škola stranih jezika* i *Višejezičnost u Europi * gdje su pokazali svoji izrazitu kreativnost.  

Njemački jezik

Kako da strani jezik više ne bude  „strani“?

Učiti i naučiti strani jezik, u ovome slučaju njemački jezik, kako mnogi kažu nije mačji kašalj- ali može postati! Tolike fraze,složenice, članovi , gramatička pravila i slično…. Teško? Dragi moji učenici i vi koji ćete to jednog dana postati,važno je samo zainatiti se i reći: „ Ja to mogu!“ Ako ćemo strani jezik doživljavati kao strani jezik, takav će i ostati. A osim toga izostat će i krajnji rezultat. Dobre ocjene? Ne mislim na dobre ocjene, iako su one vama i vašim roditeljima jako bitne- još bitnije  od odličnih ocjena je osloboditi se straha od govorenja stranim jezikom. A  rezultat će zatim spontano doći sam od sebe, vidjet ćete! Ne morate se bojati početnih grešaka u izgovoru, upotrebljavanju nepravilnog padeža ili člana imenice-za početak bitno je da pričate, bilo kako, samo pričajte. S vremenom će sve doći na svoje. Nitko se nije rodio, a da sve zna- jezik treba razvijati, usvajati,a tek kasnije će doći do automatizacije njegovog  korištenja. Svi vi, dragi moji učenici, lijepo i tečno baratate standardnim književnim hrvatskim jezikom i to vam se samo po sebi podrazumijeva. Iako materinji i strani jezik nisu isto i nikad neće biti, jeste li znali da biste strani jezik jednako dobro svladali, da ste počeli  pričati njime kada i materinjim jezikom; kad ste tako reći, počeli raditi prve korake. Isti učinak imalo bi i učenje dva strana jezika paralelno s materinjim jezikom. Nevjerojatno, zar ne? Ali toliko istinito i čudesno. I zbog toga sam jako sretna, što se strani jezik uči od prvog razreda osnovne škole. Niste ni svjesni, koliko to puno znači. Čim ranije počnete s učenjem stranog jezika, od njega ćete imati veće koristi.Znam da vam se možda sada tako ne čini, ali u bliskoj budućnosti ćete se moći u to uvjeriti i sami. Zato samo hrabro. Pričajte njemački, pjevajte  njemački,  istražujte njemački- i nakon onog trenutka kad čujete zvono. Jer njemački se, kao i drugi nastavni predmeti, ne uči sam od sebe. Potrebno je potruditi se i učiti , ne samo u školi, nego i kod kuće-a to nitko ne može osim vas samih. Puno sreće i uživanja u njemačkom jeziku želi vam vaša učiteljica,

Jelena Vinter

Korisni linkovi
TražilicaMisao tjedna
 
"Svaki trenutak je novi početak."

T. S. Eliot


Školski prijevoz

 


Školska kuhinja

 

Priloženi dokumenti:
Jelovnik za svibanj.pdf


Anketa
Je li vam bolja nastava na daljinu ili klasična nastava u učionici?
Korisni linkovi

180 godina naše škole

   


Kalendar
« Svibanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji


Robotika

 

preskoči na navigaciju