preskoči na sadržaj
Vijesti

Predstavljanje monografije Crkva Marije Snježne u Belcu

U sklopu manifestacije Tu v Belcu sme doma, u nedjelju 18. rujna predstavljena je monografija Crkva Marije Snježne u Belcu. Knjigu su predstavili autori dr. sc. Zdenko Balog i Nikola Žulj te naša belečka restauratorica gđa Ivana Sambolić. Na predstavljanju monografije sudjelovao je i gosp. Ivan Drašković, tajnik Filatelističkog društva Zaboky.

Više o ovom događanju pročitajte u osvrtu učitelja Marija Šimudvarca pod opširnije.


BAROKNA IGRA DVOSTRUKOSTIMA

U OSNOVNOJ ŠKOLI BELEC

 

            Ozbiljna znanstvenopopularna fotomonografija u tvrdom uvezu na sto i dvanaest stranica Remek-djelo barokne umjetnosti: Crkva Marije Snježne u Belcu Zdenka Baloga i Nikole Žulja u izdanju Izdavačke kuće Veda iz Križevaca predstavljena je u nedjelju, 18. rujna 2016. godine u sunčano predvečerje u 18 sati u zaigranoj i smijehom ispunjenoj Osnovnoj školi Belec u okviru 47. Dana kajkavske riječi u Zlataru i cjelodnevne manifestacije Tu v Belcu sme doma.

            Hodočasnici, stranci, putnici namjernici, znanstvenici, svirači i plesači, posjetitelji, štovatelji Majke Božje Snježne, marljivi berači grožđa i skupljači jesenskih plodova, Belčani i Zlatarčani mogli su osvijestiti u jungovski nesvjesnim kolektivnim baroknim snovima zaboravljeno i svakodnevno življeno barokno vrijeme, vrijeme stila acuto i vrijeme snage veličanstvenoga ljudskog ingenija. Ti barokni snovi u kojima je nejasna granica sna i jave oživljeni su u našem malom/velikom Belcu u baroknoj igri dvostrukostima. Spojimo li nedjelju kao sedmi dan Božjega stvaranja i mjesec rujan kao deveti mjesec u kalendarskoj godini dobivamo broj šesnaest, točno onoliko godina koliko je prošlo od proslave velikoga trećega milenija do danas. Dodamo li još k tome zrcalnu dvostrukost dana i sata u broju osamnaest, zapravo dvostrukost devetoga mjeseca, dobivamo točno vrijeme kada je počelo predstavljanje ozbiljne znanstvenopopularne fotomonografije u tvrdom uvezu Remek-djelo barokne umjetnosti: Crkva Marije Snježne u Belcu (2015.) Zdenka Baloga i Nikole Žulja u izdanju Izdavačke kuće Veda iz Križevaca, dobivamo nadnevak 18. rujna 2016. u 18 sati.

            Uzmemo li u obzir dan, šesnaestu godinu godinu trećega milenija i sat te dodamo li k tome da su na predstavljanju fotomonografije bila četiri izlagača – autor teksta Zdenko Balog, urednik knjige i autor fotografija Nikola Žulj, belečka restauratorica Ivana Sambolić i zabočki filatelist Ivan Drašković – dobivamo broj stranica predstavljane knjige – sto i dvanaest. I izlagači bi se mogli podijeliti po principu barokne igre dvostrukostima – prva dva izlagača, Zdenko Balog i Nikola Žulj autori su fotomonografije o jednoj od najljepših baroknih crkava u Hrvatskom zagorju, crkvi Marije Snježne u Belcu, a druga dva izlagača – restauratorica Ivana Sambolić iz Hrvatskoga restauratorskoga zavoda koja je sudjelovala i na obnovi belečke crkve te tajnik Filatelističkoga kluba Zaboky i suradnik Osnovne Belec Ivan Drašković – promovirali su Belec i njegovu baroknu crkvu u Hrvatskoj i svijetu. Osobna imena drugih dvaju izlagača također slijede sustav barokne igre dvostrukostima. Jednaka opreka javlja se i u glazbenom dijelu barokne večeri jer su mladi perspektivni glazbenici, braća Katarina Gregorin na violini i Goran Gregorin na pianinu izveli instrumentalnu skladbu Air from Siute No.3 in D major njemačkoga baroknoga skladatelja i orguljaša Johanna Sebastiana Bacha, a zatim i vokalno-instrumentalnu skladbu uz pratnju pianina Da sam ti z lasima zvezala roke D. Britvića i R. Bosnara. Budući da glazba i književnost tvore barokni sklad, pjesmu na kajkavskom narječju Pri Majki Božjoj Snežnoj v Belcu Stanka Dominića krasnoslovio je učenik šestoga razreda Lovro Kereša. Obasjani zalazećim belečkim suncem u njegovoj ozbiljnoj baroknoj igri svjetla i sjene nakon pozdravnih i uvodnih riječi ravnateljice Osnovne škole Belec Verice Havoić pogledali smo kratak prvi dio dokumentarnoga filma Barok u Hrvatskoj Oktavijana Miletića iz 1942. godine. Naglim baroknim obratom u ovom prikazu valja naglasiti da su završne riječi po baroknoj igri dvostrukosti imala opet četiri govornika – ravnateljica Verica Havoić, gradonačelnik grada Zlatara Stanko Majdak, pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, šport i tehničku kulturu Krapinsko-zagorske županije Ivan Lamot te župnik i velečasni Milan Pušec.

            Oduzmemo li sada bez kalkulatora u baroknim snovima sve što se toga dana dogodilo u našem/vašem/Vašem Belcu – zdravo hodanje i pješačenje na Belecgrad, kupovinu knjiga, hrane, svijeća, igračaka, odjeće na drvenim natkrivenim štandovima, svetu mise i duhovnu obnovu u crkvi Majke Božje Snježne, predavanje o restauraciji belečke crkve, bogati kulturno-umjetnički program, predstavljanje knjige o belečkoj crkvi – nama i vama/Vama ostaje lijepa i nezaboravna uspomena na prohujali dan u gundulićevskom kolu od sreće uz spomen na barokni memento mori, ostaje nam naša barokna crkva, naša dugogodišnja škola, naš vječni Belec. Ne iznevjeravajući baroknu igru dvostrukostima, to bi mogao biti barokni končetozni završetak ovoga prikaza – početi zbrajanjem, a završiti oduzimanjem.

 

Mario Šimudvarac, učitelj hrvatskoga jezika

 

         

 Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Irena Buđa   datum: 21. 9. 2016.

Tražilica

Misao tjedna

"Zagrljaj je prekrasan dar - jedna veličina odgovara svima."

Nepoznati autor


175 godina škole

  


Školski prijevoz

 

Priloženi dokumenti:
Vozni red 2017.-2018.docx


Školska kuhinja

 

Priloženi dokumenti:
Jelovnik Osnovna skola Belec.docx


Robotika

 


Anketa
Zbog čega ste posjetili web stranice naše škole?

Raspored zvona
  1. sat 8:00 - 8:45
  2. sat 8:50 - 9:35
  3. sat 9:55 - 10:40
  4. sat 10:45 - 11:30
  5. sat 11:35 - 12:20
  6. sat 12:25 - 13:10
  7. sat 13:15 - 14:00
  8. sat 14:05 - 14:50

Korisni linkovi

Školska natjecanja


Vremenska prognoza

Kalendar
« Listopad 2019 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji


Vijesti

Arhiva dokumenata
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: 400
preskoči na navigaciju