preskoči na sadržaj
Vijesti

Naši učenici na 24. sazivu Male glagoljske akademije u Roču

Naši učenici Mihael Hanžek, Marin Hopek, Jurica Kušec i Karla Stipeč sudjelovali su od 26. lipnja do 2. srpnja 2016. godine na 24. sazivu Male glagoljske akademije „Juri Žakan“ u Roču.


Putovanja i radovanja

Naši učenici Mihael Hanžek, Marin Hopek, Jurica Kušec i Karla Stipeč sudjelovali su od 26. lipnja do 2. srpnja 2016. godine na 24. sazivu Male glagoljske akademije „Juri Žakan“ u Roču. Pratio ih je učitelj hrvatskoga jezika Mario Šimudvarac. Ovogodišnja tema bila je (crveni) glagoljski inicijal.

 

Roč i Belec, Belec i Roč, su slični. Stari gradovi s crkvama i kapelicama podno visokih gora, Ćićarije i Ivanščice, stari gradovi prepuni predaja i legendi, mitoloških i nadnaravnih bića, stari gradovi u kojima žive vrijedni ljudi, ljudi dobre volje, nekad i sad. Vrijednost tih gradova ne proizlazi iz starih belegradskih i ročkih zidina, očaravajućih ljepota prirode, bajkovitih pejzaža – zagorskoga i istarskoga. Njihova vrijednost jest u onom što pružaju dječji osmijesi, žamorom ispunjeni trgovi, kreativno umjetničko i znanstveno stvaralaštvo, svakodnevni uporni rad. Mala glagoljska akademija „Žakan Juri“ u Roču zbližila je u sedam dana, točno onoliko dana koliko je Bog stvarao svijet, ova dva grada – njihovu kulturu i djecu. U tih sedam dana stvarali su i mali žaknići Mihael Hanžek, Marin Hopek, Jurica Kušec i Karla Stipeč.

 

U tih sedam dana upoznali smo se s malim kamenim gradom Ročem u pratnji Svete braće – Konstantina Ćirila i Metoda.

Sveta braća kao naši vodiči u starom Roču

 

Obišli smo u crvenim majicama Aleju glagoljaša između Roča i Huma, posjetili stara istarska mjesta, zavirili i otključavali njihove drevne crkve i razgledali kulturne spomenike u Plominu, Labinu, Barbanu, Žminju, Svetom Petru u Šumi i Draguću uz vodstvo i vrijedna predavanja akademika profesora Josipa Bratulića. Profesor Bratulić održao je zanimljiva predavanja o Konstantinu i Metodu te glagoljskoj tradiciji u Istri, a akademik Frane Paro držao nam je predavanje u Roču o tiskarstvu i tiskarskoj preši, slaganju slova i pokazao kako su se otiskivale prve knjige.

Josip Bratulić vodi nas Alejom glagoljaša, Istrom...

 

Kako radi tiskarski stroj?

 

Književnik Vlado Pernić pripovijedao nam je o legendama i predajama istarskoga kraja, a Maja Stanković u ulozi vile Mile, pripovijedala nam je ispod razgranatoga drveta na bajkovitom ročkom vidikovcu obasjanom zalazećim suncem starohrvatske bajke. Naučili smo pjevati himnu Male glagoljske akademije.

U svijetu bajki, vila i čarobnjaka, divova i patuljaka, junaka i kraljeva

 

Dnevni program bio je ispunjen radionicama. Od šest radionica – grafička, novinarska, povijesna, keramičarska, freskoslikarska, literarno-scenska – naši su učenici sudjelovali na četirima. Mihael Hanžek sudjelovao je u radu povijesne radionice pod mentorstvom učitelja Žarka Berića te je proučio vrste glagoljice, Marin Hopek izradio je brojne suvenire u keramičarskoj radionici koju je vodila učiteljica Zlata Tomljenović, Jurica Kušec izradio je inicijale za azbukaricu u grafičkoj pod mentorstvom učiteljice Žive Kutnjak, a Karla Stipeč žbukala je i crtala u freskoslikarskoj radionici pod mentorstvom učitelja Harija Vidovića.

Mihael Hanžek proučava glagoljicu

 

Marin Hopek vrijedno izrađuje keramičke predmete

 

Karla Stipeč reže kamen, žbuka, crta...

 

Večernji program bio je obilježen brojnim predstavama – predstava Tajna crnog vrta Osnovne škole Mate Balote Buje, predstava Obiteljski portret Dramskog studija Krila iz Rijeke, predstava Muha u ustima Dramske skupine Osnovne škole Vladima Nazora Pazin i predstava Mitska bića Istre Inspirita.

 

Valjda nas neće spržiti!?

 

Zabavili su nas mladi glazbenici i plesači na Malom velikom mikrofonu te pjevači i svirači iz Rovinja u ludoj disko noći.

Diiiskooo noooć!! Poooluuudiii!!!

 

Marin Hopek sudjelovao je na kvizu Glagolijada.

Vita, vita, znanje naše gori gre!

 

Ispunjeni bezbrojnim, ispripovijedanim i prešućenim, dojmovima okupali smo se u Ičićima kraj Opatije i vratili smo se kući sretni što smo bili dio ove prekrasne, nezaboravne glagoljaške (pri)povijesti – izmišljene ili stvarne, bajkovite ili realističke!

Stvaralaštvo malih žaknića

 

P. S. U utorak, 5. srpnja 2016. godine, na dan podjele svjedodžbi naši će mali žaknići prirediti kratak program kako bismo pokazali neke svoje uratke s 24. saziva Male glagoljske akademije, podijelili vrijedna saznanja sa svojim učiteljima i prijateljima, donijeli glagoljicu u Belec kao što su to Konstantin i Metod donijeli glagoljicu Slavenima te kako bismo dobili zaslužene pohvalnice. Svi ste pozvani!

Glagoljski inicijal – slovo T

                                                              Mario Šimudvarac, učitelj hrvatskoga jezika

 

 Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Drago Gradečak   datum: 4. 7. 2016.

Tražilica

Misao tjedna

"Zagrljaj je prekrasan dar - jedna veličina odgovara svima."

Nepoznati autor


175 godina škole

  


Školski prijevoz

 

Priloženi dokumenti:
Vozni red 2017.-2018.docx


Školska kuhinja

 

Priloženi dokumenti:
Jelovnik Osnovna skola Belec.docx


Robotika

 


Anketa
Zbog čega ste posjetili web stranice naše škole?

Raspored zvona
  1. sat 8:00 - 8:45
  2. sat 8:50 - 9:35
  3. sat 9:55 - 10:40
  4. sat 10:45 - 11:30
  5. sat 11:35 - 12:20
  6. sat 12:25 - 13:10
  7. sat 13:15 - 14:00
  8. sat 14:05 - 14:50

Korisni linkovi

Školska natjecanja


Vremenska prognoza

Kalendar
« Listopad 2019 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji


Vijesti

Arhiva dokumenata
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: 400
preskoči na navigaciju