2017-06-08 07:43:03

Kad čokolada postane kisela kao krastavac…

Da kiselo nije uvijek najbolji izbor, u srijedu 7.6.2017., otkrivali su učenici 4. razreda zajedno s učiteljicama Mirjanom Bobinec i Karmen Prugovečki na satu Prirode i društva.

Istražili su kako sok od ljubičastog zelja može postati crven, plav ili čak zelen. Pokusom su upoznali pojmove: kiselo, neutralno i lužnato.

Djeca znaju da je kiseo ocat ili „kisela voda“, limun i kisela jabuka, no nisu znali da je i naša slina kisela. Čokolada je slatka, no ona, kao i druga hrana, povećava kiselost sline u ustima. Pomoću PH indikatora (plavog i crvenog lakmus papira) učenici su utvrdili kako je slina zaista kisela, dok je  pasta za zube lužnata.

Koristeći tablete za otkrivanje uzročnika karijesa (Plaqsearch) otkrili su koliko temeljito peru zube. Zubne naslage ostale su obojane nakon što su tabletu otopili u ustima, a zatim su marljivo prionuli pranju svojih zuba.

Uz istraživanje i zabavu, učenici su još jednom osvijestili kako i zašto treba prati zube te koliko je higijena usne šupljine važna za zdravlje čovjeka.

 


Osnovna škola Belec