2016-09-27 18:41:39

Europski dan jezika 2016.

U ponedjeljak 26. rujna u našoj je školi obilježen Europski dan jezika. U projektu su sudjelovali učenici viših razreda zajedno s učiteljima predmetne nastave, a sve pod mentorstvom učiteljice Njemačkoga jezika Jelene Vinter.

 

Učenici su se za Europski dan jezika pripremali danima prije kroz brojne kreativne zadatke i radionice šireći svoje  spoznaje o materinjem jeziku  i  o jezicima koji se govore u Europi. Tako su istraživali koje se sve države nalaze u Europi, kojim jezicima se tamo govori, koji su njihovi glavni gradovi te  kako se zovu njihovi stanovnici .I to sve na njemačkom jeziku! U sklopu nastave vjeronauka, s vjeroučiteljicom Nevenkom Puklin učenici su saznali  koje religije tamo prevladavaju. Isto tako, kroz prigodnu online igru učenici 8. razreda smještali su države Europe na kartu po pravilnom rasporedu, a samim time i ponovili sadržaje iz predmeta geografije. Učenici 6. i 7. razreda izradili su  svoju kartu Europe na način da su učenicima bile podijeljene zemlje Europe,a oni su ih trebali obojiti i pronaći kako se kažu te države i njihovi glavni gradovi na njemačkom jeziku. Učenici 5. razreda s učiteljicom Paulom Hutinski za svaku od tih država napravili su zastavice, a sve naše uratke zorno smo prikazali par dana prije na panou,  u holu naše škole, što je ujedno učenicima bila i priprema za kviz znanja koji se uslijedio u ponedjeljak.

Sam Europski dan jezika u našoj školi zaslužio je prigodni program koji se održao  pod trećim nastavnim satom. Program je započeo prigodnim govorom učiteljice Jelene Vinter koja je svima čestitala Europski dan jezika i rekla ponešto o važnosti učenja samog jezika. Nakon toga uslijedilo je slušanje himne EU "Oda radosti". Učenici Nikola Puklin i Tin Šarkanj pripremili su kratko izlaganje na njemačkom jeziku o jezicima Europe, a potom je učenik Jurica Brčić preko edukativne online igre za samo 2 minute složio sve države na kartu Europe. Uslijedio je kviz znanja s pitanjima iz opće kulture,a kao najvještiji u njemu pokazali su se učenici 6. razreda. Čestitamo! Program je završio radom u paru, gdje su učenici rješavali prigodne listiće kojima su ponovili sve one sadržaje na kojima smo marljivo radili, pripremajući se za Europski dan jezika. Učenici su se složili da je bilo jako zanimljivo i poučno.


Osnovna škola Belec