preskoči na sadržaj
Vijesti

Pokreni srce, spasi život

Sukladno Godišnjem planu i programu rada OŠ Belec Učiteljsko vijeće OŠ Belec organiziralo je u tjednu uoči Međunarodnog dana života, koji se obilježava 7. veljače 2017., u prostoru OŠ Belec edukaciju (predavanje i praktične vježbe) o pružanju prve pomoći. Edukaciju je vodio četveročlani tim Zavoda (doktorice medicine Snježana Klancir i Kristina Tušek, medicinska sestra Žaklina i vozač vozila hitne pomoći g. Presečki) koji se rado odazvao na poziv OŠ Belec. Edukaciji je prisustvovalo 17 zaposlenika škole te 13 učenika koji pripadaju društvu Pomladak HCK–a u OŠ Belec.


Poučavanje i osposobljavanje bilo je odlično, stručno pripremljeno za ciljanu skupinu sudionika, polaznicima vrlo zanimljivo i trajalo je 3 školska sata. Zaposlenici i učenici s velikim su interesom obnovili svoja znanja i naučili puno novoga i važnoga kako bi kasnije i sami bili spremni pomoći (do dolaska hitne medicinske službe) onima kojima je život ugrožen.

Naučili smo osnove ustroja Hitne medicinske službe, kada je potrebno zvati Hitnu medicinsku pomoć na broj 194 ili 112, što će nas pitati kada pozovemo pomoć, koje podatke će od nas tražiti te kako mirno i razgovijetno razgovarati s medicinskim dispečerom i slušati pažljivo njegove upute jer nam se tako može pomoći da pomognemo sebi ili drugome u stanjima koja neposredno ugrožavaju ljudski život i teško narušavaju zdravlje.

S obzirom na to da u OŠ Belec postoje 2 učenice koje boluju od šećerne bolesti te 1 učenik koji boluje od epilepsije, dr. Klancir i Tušek su nam, mimo predviđenog programa, rado pojasnile kako postupati s tim učenicima u svakodnevnom nastavnom radu te kako im pomoći u slučaju da im se u školi dogodi stanje u kojem je ugrožen njihov život i teško narušavanje njihova zdravlja.

Poveći dio vremena bio je posvećen praktičnoj vježbi pružanju pomoći kod gušenja stranim tijelom (najčešće hranom) u dišnom putu u odrasle osobe i malog djeteta. Svi prisutni vježbali su Heimlichov zahvat kojim se vrlo uspješno izbacuje strano tijelo iz dišnog puta kao i druge načine pomoći kod gušenja.

Najveći dio vremena učili smo o važnosti rano započetog postupka oživljavanja i osposobljavali smo se za taj postupak. Pri tome smo naučili osnove održavanja života (BLS). Svi su sudionici vježbali postupke oživljavanja koji predstavljaju važan dio u zbrinjavanju pacijenta sa srčanim zastojem do dolaska ekipe Hitne medicinske pomoći.

Na kraju susreta upoznali smo se s vozilom i opremom koje koriste timovi hitne medicinske službe prilikom zbrinjavanja pacijenta, a na dodatnu molbu škole posebno smo bili upoznati s radom automatskog vanjskog defibrilatora (AVD). Naučili smo da je AVD električni uređaj koji nakon uključenja daje glasovne i tekstualne upute o postupcima koje treba provesti u osobe koja je doživjela iznenadni srčani zastoj. Nama najbliži AVD uređaj postavljeni su u gradu Zlataru (u zgradi Grada) i u Mariji Bistrici (ulaz u svetište), javno su dostupni za upotrebu te se tako značajno povećava postotak ljudi koji će preživjeti iznenadni srčani zastoj.

Glavni cilj ove edukacije bio je prisutnima (i onima koji nisu mogli prisustvovati), a posebice učenicima naše škole, usaditi osjećaj važnosti i nužnosti pomaganja drugima te ukazati na važnost pravovremenog pružanja pomoći i mogućnosti spašavanja što većeg broj života.

Zahvaljujemo Zavodu za hitnu medicinu KZŽ, a posebno veliko hvala upućujemo Timu koji je posjetio OŠ Belec i prenosio nam, s puno entuzijazma i dobrote, svoja znanja za dobrobit svih nas.

                                                                  Verica Havoić, ravnateljica OŠ Belec

 Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Irena Buđa   datum: 31. 1. 2017.

Tražilica

Misao tjedna

"Zagrljaj je prekrasan dar - jedna veličina odgovara svima."

Nepoznati autor


175 godina škole

  


Školski prijevoz

 

Priloženi dokumenti:
Vozni red 2017.-2018.docx


Školska kuhinja

 

Priloženi dokumenti:
Jelovnik Osnovna skola Belec.docx


Robotika

 


Anketa
Zbog čega ste posjetili web stranice naše škole?

Raspored zvona
  1. sat 8:00 - 8:45
  2. sat 8:50 - 9:35
  3. sat 9:55 - 10:40
  4. sat 10:45 - 11:30
  5. sat 11:35 - 12:20
  6. sat 12:25 - 13:10
  7. sat 13:15 - 14:00
  8. sat 14:05 - 14:50

Korisni linkovi

Školska natjecanja


Vremenska prognoza

Kalendar
« Listopad 2019 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji


Vijesti

Arhiva dokumenata
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: 400
preskoči na navigaciju